FAQ

Op de Roeterseilandcampus kun je in het JK-gebouw in de stilteruimte je gebed verrichten. Vergeet niet zelf een gebedskleed mee te nemen en vergeet het niet weer met je mee terug te nemen na het gebed. De ruimte moet namelijk leeg blijven. Je hebt hier geen beschikking tot een ruimte waar je de wassing kunt verrichten. Gebouw REC J/K, ruimte B.93
Op het Amsterdam UMC, locatie AMC kun je het gebed verrichten op de begane grond. Dit is een algemene stilteruimte, maar er bevindt zich ook een ruimte die is ingericht voor het gebed. Je hebt hier tevens de beschikking tot een ruimte om de wassing te verrichten. Meibergdreef 9, Locatie G0-211.
Op de campus van het Universiteitskwartier bevindt de stilteruimte zich in het P.C. Hoofthuis. Vergeet niet zelf een gebedskleed mee te nemen en vergeet het niet weer met je mee terug te nemen na het gebed. De ruimte moet namelijk leeg blijven. Je hebt hier geen beschikking tot een ruimte waar je de wassing kunt verrichten. P.C. Hoofthuis, ruimte K09A,
Op de locatie Science Park bevindt de stilteruimte zich in gebouw B, ruimte. Vergeet niet zelf een gebedskleed mee te nemen en vergeet het niet weer met je mee terug te nemen na het gebed. De ruimte moet namelijk leeg blijven. Je hebt hier geen beschikking tot een ruimte waar je de wassing kunt verrichten. Gebouw B, ruimte B1.26
Diverse ondernemers die meedraaien op de campussen met Halal aanbod zijn o.a. Warung Wanto (indonesisch), NomNom (Aziatisch), Tasha's Kitchen (Surinaams), CousCous Moroccan Streetfood). Ook cateraar CIRFOOD die een deel van het aanbod verzorgt voert een halal assortiment. Op de Roeterseilandcampus verkoopt het brugrestaurant en het restaurant in het H-gebouw soms halal eten. In de omgeving van de campus heb je ter hoogte van de Eerste Oosterparkstraat 203 meerdere halal eetgelegenheden.
Diverse ondernemers die meedraaien op de campussen met Halal aanbod zijn o.a. Warung Wanto (indonesisch), NomNom (Aziatisch), Tasha's Kitchen (Surinaams), CousCous Moroccan Streetfood). Ook cateraar CIRFOOD die een deel van het aanbod verzorgt voert een halal assortiment. Voor studenten die studeren op de locaties Oudemanhuispoort, Bushuis en P.C. Hoofthuis kan men terecht voor restaurants en snackbars met halal aanbod. Deze zijn te vinden aan het Rokin, de Damstraat en de Spuistraat.
Voor studenten die studeren op de locatie AMC is er achter metrostation Holendrecht, bij winkelcentrum Holendrecht, een halal snackbar genaamd snackbar Holendrecht. Aan de andere kant van het AMC, bij de KFC en Burger King, is er een halal Irakees restaurant genaamd Iraq Star Kebab.
Op de Roeterseilandcampus heb je de Library Learning Centre in gebouw H. Op het PC Hoofthuis kun je aangeven dat je in het computerlokaal wilt studeren en ook in UB kun je een ruimte krijgen om te studeren. In het AMC heeft de medische bieb stilteruimtes. Deze bevinden zich aan de linkerkant en beneden in de kelder. Tevens zijn daar ook kleine studieruimtes en lokaaltjes. Indien je vroeg aanwezig bent heb je de mogelijkheid om daar de gehele dag te studeren. Verder zijn er ook computerruimtes naast de medische bieb waar je vrij in kan lopen, mits de ruimtes niet gereserveerd zijn voor lessen.
De eerste stap is om met je studieadviseur te praten. De studieadviseur is er om je te ondersteunen met je studievoortgang en is de persoon die overzicht heeft van de mogelijkheden die jouw opleiding of faculteit biedt. De studieadviseur kan je bijvoorbeeld in contact brengen met de decaan voor tentamenvoorzieningen zoals extra tijd. Je kunt ook met de studentenpsycholoog praten. Bekijk de website van jouw faculteit voor de contactgegevens van je studieadviseur. (Tip! Via Google kun je je studieadviseur makkelijk vinden door te zoeken op: Studieadviseur UvA [faculteit])
Bij studievertraging, als gevolg van een bijzondere omstandigheid zoals ziekten, zwangerschap, persoonlijke omstandigheden, ambities naast je studie, kun je terecht bij het profileringsfonds van de UvA. Voor meer informatie over wat dit fonds inhoud en hoe je voor ondersteuning in aanmerking kunt komen kun je hier terecht: https://student.uva.nl/content/az/beurzen/financiele-steun-van-de-uva/profileringsfonds-afstudeerfonds/profileringsfonds---afstudeerfonds.html
Aan de faculteit der geesteswetenschappen is er de Amsterdam Institute of Humanities Research waar studenten over diverse onderwerpen op de hoogte worden gehouden van evenementen, onderzoeken, PhD’s etc. Specifieker nog, kunnen studenten bij hun eigen vakgebied terecht als ze meer stof willen leren over hun specialisme, zo kent de studie Arabische Taal en Cultuur de ACMES (Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies). Buiten de studie Geneeskunde worden er verschillende cursussen aangeboden. Zo heb je de cursus hechten die wordt aangeboden door de Basic Suturing Course (BSC): www.basicsuturingcourse.nl. Door IFMSA wordt de cursus medisch gebarentaal gegeven voor medische studenten en het Teddy Bear Hospital. Voor de arabisch sprekende geneeskundestudenten is er een cursus medisch arabisch opgezet door SV Avicenna.
De meeste colleges staan voor twee uur ingepland. Na drie kwartier volgt meestal een pauze van een kwartier. Na het tweede blok van drie kwartier stoppen de meeste docenten een kwartier voor het einde van de les, zodat de studenten genoeg tijd hebben om van zaal of lokaal te wisselen. Docenten kunnen hier uiteraard in variëren.
Sommige opleidingen bieden de mogelijkheid om naast de verplichte vakken ook buiten de eigen opleiding andere vakken te volgen. Vraag je studieadviseur naar de mogelijkheden of raadpleeg de website van jouw opleiding.
Studeren kan soms lastig zijn, vooral in het digitale studietijdperk, contact met medestudenten kan hier ondersteuning in bieden. Je kunt ervaringen uitdelen, samen studeren, of gewoon nieuwe vrienden maken. Indien je lid wordt van MUSA maak je kennis met medestudenten. Zo worden er regelmatig evenementen georganiseerd waarbij je in contact kunt komen met mede(moslim)studenten. Daarnaast heeft bijna elke studie een eigen studievereniging. Achterhaal welke vereniging dit is voor jouw studie en kom op die manier in contact met mede(moslim)studenten. Daarnaast biedt MUSA, in het kader van Master Your Monday with MUSA, de mogelijkheid om elke maandag samen met medestudenten online te studeren van 9.00 - 17.00.
Je hebt verschillende islamitische organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken, bijvoorbeeld Islamic Relief. Daarnaast heb je op de website van de Gemeente Amsterdam een overzicht van de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in Amsterdam. https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/ondersteuning/vrijwilligerswerk/
Je kunt je als student aanmelden voor een bestuursfunctie of als commissielid bij de studievereniging van je studie, bij een studentenvereniging, bij een studentenraad en bij een opleidingscommissie. Hier kun je op verschillende manieren wat betekenen voor je medestudent zoals problemen aankaarten maar ook studenten samenbrengen.
Als je op zoek bent naar een specifiek lokaal kun je op de volgende manier je weg proberen te vinden: de eerste letter(s) corresponderen met het gebouw van waar je moet zijn. Het eerste cijfer correspondeert met de verdieping. De cijfers achter de punt corresponderen met het lokaal. Op de volgende plattegronden vind je per campus een overzicht van alle gebouwen: PC Hoofthuis, Oudemanhuispoort en Bushuis, Roeterseilandcampus.
Je kunt online in de webshop of in de Conceptstore op Spui 23 je UvA merchandise kopen. Bekijk de website voor alle mogelijkheden.
Wanneer je een klacht hebt kun je dit het best voorleggen bij de opleidingscommissie van je opleiding. Die gaan dan kijken wat ze kunnen betekenen.
MUSA heeft op haar website een afdeling van veelgestelde vragen, zie deze link of het contactformulier. Daarnaast beschikt MUSA ook over een Studenthelpdesk, ben je (toekomstig) student aan de UvA en heb je een vraag? We staan je graag te woord, mail naar helpdesk@svmusa.nl.
Menu